Conferințe

RELAȚIA DINTRE STAT ȘI MEDIUL DE AFACERI ÎN 2017 – LEGEA PREVENȚIEI

20/01/2017

vizual

Perspectiva din care noul guvern privește relația dintre stat și mediul de afaceri urmărește dezvoltarea unui parteneriat între autorități și oamenii de afaceri, pentru a crea o colaborare bazată pe încredere reciprocă și transparență. Un pas important în acest sens este intenția de a aproba Legea prevenției fiscale, conform căreia firmele vor putea fi sancționate doar după ce inspectorii ANAF le pun la dispoziție un plan de conformare și prevenție pentru eliminarea neregulilor, permițându-le să se conformeze legislației fiscale existente.

În acest context, INTACT MEDIA GROUP organizează forumul “Relația dintre stat și mediul de afaceri în 2017 – Legea prevenției”, care va avea loc miercuri, 1 februarie 2017, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul care va fi moderat de Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group, îşi propune o dezbatere aplicată privind colaborarea dintre stat și mediul de afaceri și Legea prevenției fiscale, discuție care va aduce la aceeași masă reprezentanţi ai autorităţilor și ai mediului de afaceri, ai sistemului bancar, ai firmelor de consultanţă, ai asociațiilor patronale și ai presei. 

AGENDA

9.30-10.00 Ȋnregistrare participanţi & Welcome coffee

10:00-13:00 Dezbatere

 • Strategia Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în 2017. Care sunt cele mai importante programe pentru zona de afaceri?
 • Care sunt așteptările reprezentanților mediului de business și recomandările acestora pentru noul guvern?
 • Legea prevenției fiscale
  • Când va fi adoptată și care sunt măsurile pe care le prevede?
   • Ce implică etapa prin care firmele sunt avertizate că procedează greșit și cum se va realiza efectiv?
   • Poate fi acest pas trecut pe lista facilităților pe care statul le oferă oamenilor de afaceri, ținând cont de faptul că mediul de afaceri contribuie semnificativ la veniturile bugetului de stat?
 • Cum va susține statul, în 2017, în general mediul de business și în special firmele românești?

Moderator:

 • Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group

Speakeri:

 • Liviu DRAGNEA, Președinte, Camera Deputaților
 • Sorin GRINDEANU, Prim-ministrul României
 • Florin JIANU, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat
 • Viorel ȘTEFAN, Ministrul Finanțelor Publice
 • Mihai DARABAN, Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României
 • Cristian PÂRVAN, Secretar General, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România

SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Contact:

Oana DUMITRU, oana.dumitru@intactmediagroup.ro, 0749 029 671

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.

 

Parteneriate pentru Dezvoltarea României POTENŢIALUL STRATEGIC AL REŢELEI DE PARCURI, CLĂDIRI ŞI TERENURI INDUSTRIALE

03/11/2016

parteneriate-1

La începutul lunii octombrie, Guvernul României a aprobat Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, un document care conturează clar viziunea de dezvoltare a terenului naţional până în 2035, cu măsuri, acţiuni şi proiecte concrete. Sistemul de planificare spaţială în România are la bază această strategie elaborată de Ministerul Dezvoltării, care fundamentează obiectivele de dezvoltare şi amenajare a teritoriului la nivel regional, judeţean şi local, planurile de urbanism, precum şi alte strategii de dezvoltare relevante cu impact teritorial.

“În ultimii 26 de ani, România a crescut, dar nu s-a dezvoltat. Nu ne-am asumat responsabilitatea dezvoltării ţării. Am făcut-o întâmplător, haotic. Am pierdut mult în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşelor. (…) Avem nevoie de viziune, ne uităm la detalii şi uităm de ansamblu. Ar trebui să lucrăm împreună şi să creăm viziuni. Să lăsăm ipocrizia deoparte. Facem strategii politice, dar avem nevoie de politici de dezvoltare. (…) România are nevoie de un moment <<T>> zero, să spunem adevărul. Trebuie să lăsam demagogia şi politicianismul deoparte. Poate reuşim să facem acum şi o descentralizare eficientă, o regionalizare eficientă”, a declarat Vasile DÎNCU, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul forumului “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale”,  organizat de Intact Media Group împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.

parteneriate-2

“Vrem să legăm evenimentul de azi de organizarea unor pachete aplicate legate de potenţialul teritorial de dezvoltare al României. La noi, teritoriul e o povară, în loc să fie o resursă. Trebuie să ne unim într-un continuum al competenţelor ca să putem să facem ceva împreună pentru dezvoltarea României. (…)

Avem patru categorii de instituţii relevante în protocoalele noastre: administraţia publică centrală, administraţia publică locală, instituţiile şi
structurile asociative din mediul economic – cei mai importanţi agenţi ai dezvoltării unei ţări, dar şi cele ale mediului academic. (…) Nu poate fi un
moment gratuit, sper ca aceste parteneriate să nu fie doar foi de hârtie, ci o întâlnire miraculoasă între aceşti agenţi ai României. (…) Protocoalele nu vor avea efecte dacă nu vor lăsa o urmă în conştiinţele noastre”, a mai spus vicepremierul Vasile DÎNCU.

Forumul “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale” a reunit membri ai Guvernului, reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum şi personalităţi marcante din mediul academic, universitar şi ong-ist printre care: Viceprim-miniştrii Vasile DÎNCU, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Costin BORC, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului Bucureşti, Mihai DARABAN,  Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Răzvan NICULESCU-ARON, Vicepreşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, Nicolae BARBU, Preşedinte Sucursala Sud-Muntenia, Asociaţia Municipiilor din România şi Mihaela VRABETE, Secretar de Stat,Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Pentru a sprijini mediul de afaceri, Ministerul Dezvoltării Regionale a lansat şi un observator teritorial, un instrument important pentru procesul de fundamentare ştiinţifică. “Observatorul ne va permite să avem un tablou de bord al României, să vedem cum se dezvoltă România, să apreciem cum stăm la nivel local şi regional, scurtează timpul unui audit teritorial”, a mai spus vicepremierul Vasile DÎNCU.

parteneriate-3

“Stăm mai prost decât vecinii în privinţa dezvoltării teritoriale, parcurilor industriale şi atragerii de investiţii străine. (…) Aş vrea, deşi e campanile electorală, să nu cădem în ţinte false. E foarte uşor să lansăm lozinci care sună frumos, cele mai periculoase fiind cele care pleacă de la un sâmbure de adevăr, cum e subiectul multinaţionalelor. Pentru parcurile industriale, ce capital trebuie să aducem? Pe de o parte, spunem că vrem să dezvoltăm, să concurăm. Ştiu că în campanie va fi greu, dar trebuie să stăm cu picioarele pe pământ. Ţara românească are nevoie de investiţii masive. Capitalul românesc trebuie sprijinit în linia normelor Uniunii Europene, din care facem parte”, a punctat şi vicepremierul Costin BORC, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, făcând referire la importanţa existenţei investitorilor de orice fel şi de oriunde, fără diminuarea suportului pentru capitalul autohton, însă fără discriminarea celui străin.

Comunitatea de business din fiecare regiune, zonă, oraş, mai mic sau mai mare, este motorul care dezvoltă economia şi duce, în cele din urmă, la creşterea bunăstării locuitorilor. Însă la fel de important este şi profesionalismul comunităţii oamenilor de afaceri, mai ales atunci când vine vorba de contracte încheiate cu autorităţile publice. Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului Bucureşti s-a declarat dispusă chiar să întocmească o listă neagră a companiilor. “Poate ar trebui, la un moment dat, să deschidem o listă neagră a firmelor care au batjocorit cetăţenii, care au câştigat licitaţii şi nu şi-au făcut datoria contractual şi au blocat oraşe, au dus cetăţenii la exasperare. Nu e normal. (…) Să nu-i mai lăsăm pe oamenii superficiali să mai facă astfel de proiecte, să fie sancţionaţi de autoritate, după finalizarea acestor contracte păguboase, dacă se constată că proiectul nu corespunde situaţiei din teren, să se facă comisie mixtă, chiar rogatorie, să se stabilească adevărul şi să se creeze contextul legal. Am nădejdea că împreună vom face să dispară investitorii de proastă condiţie care nu au înţeles corect, dar şi reprezentanţii din administraţie care au încheiat intenţionat contracte păguboase. Oraşele vor fi inteligente sau nu vor mai fi deloc!”, le-a transmis Gabriela FIREA reprezentanţilor mediului de business prezenţi la forumul IntactMedia Group.

parteneriate-4

Dacă primarul Capitalei a vorbit despre nevoia de profesionalism a colaboratorilor comerciali ai autorităţilor publice, Mihai DARABAN, Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României a reamintit că România nu este suficient de promovată ca destinaţie pentru investitori. “Am trăit în aceşti 26 de ani cu sentimentul că CCIR sau BVB au fost entităţi create, nu că cineva avea nevoie de noi, ci pentru simplul motiv că exista un model vestic pe care trebuia să-l implementăm şi noi. Ne-am lovit în viaţa de zi cu zi de lipsa cartuşelor pentru o promovare a dezvoltării României. Haideţi să facem un inventar, să vedem ce putem să-i oferim unui potenţial investitor. Este Guvernul capabil, în cazul unui investitor gigantic, ca în secunda doi să-i dea 100 ha teren intravilan cu toate utilităţile aduse la poartă? Acest inventar este foarte necesar pentru promovare. Încă lipseşte legea PPP, pe care o aşteptăm în continuare (…) Tragem toţi la aceeaşi ţintă şi avem nevoie toţi de o imagine a economiei româneşti şi a priorităţilor ei”, a explicat preşedintele CCIR.

parteneriate-5“Avem nevoie de la guvernanţi de un masterplan, de o viziune, asta aşteaptă fiecare investitor. El are nevoie de viziune, predictibilitate, să vadă unde crede Guvernul că suntem azi, unde vom fi peste 5, 10 sau 20 de ani, ceea ce poate da apetitul să aleagă România sau un anumit parc industrial”, a punctat şi Răzvan NICULESCU-ARON, Vicepreşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

parteneriate-6Răspunsuri de la guvernanţi aşteaptă şi Nicolae BARBU, Preşedinte Sucursala Sud-Muntenia, Asociaţia Municipiilor din România. Pentru parcurile industriale, Barbu a amintit de fostele platforme industriale, care zac acum în paragină şi pentru care s-ar putea găsi noi utilizări. “Cum e mai bine? Să găsim terenuri agricole sau să folosim baza industrială nefolosită? Cum putem face acest zone atractive? Cum pot oraşele mici să dezvolte parcuri industriale având în vedere că sunt necesare investiţii foarte mari în infrastructură încă de la începutul funcţionarii lor?”, i-a întrebat Barbu pe cei doi vicepremieri prezenţi la eveniment.

parteneriate-7Unul din obiectivele forumului “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale” a fost aducerea faţă în faţă a ofertei autorităţilor publice (terenuri şi clădiri propuse pentru dezvoltarea de noi activități industriale la nivelul întregii țări) cu cererea potenţialilor investitori și dezvoltatori.

21 astfel de proiecte au fost prezentate de către Mihaela VRABETE, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice reprezentanţilor mediului de business prezenţi la eveniment. Lucrul însă abia a început. “În perioada următoare vor avea loc 4 întâlniri cu fiecare platformă (business, academic, administraţie locală, administraţie centrală) pentru a agrea condiţiile de lucru, structura, iar din partea fiecărei platforme de colaborare vom avea persoane clare care să-şi asume responsabilitatea şi alături de care să plănuim acţiuni care să continue şi în următorii ani”, a mai adăugat Vrabete.

parteneriate-8

Dezbaterea “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industrial”, organizată de Intact Media Group împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Camera de Comerț și Industrie a României, a fost susținută de Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Asociația Municipiilor din România, EximBank România, Rompetrol, Teamnet Group.

Intact Professional Debates mulțumește tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment!

parteneriate-9

Parteneriate pentru dezvoltarea României – POTENȚIALUL STRATEGIC AL REȚELEI DE PARCURI, CLĂDIRI ȘI TERENURI INDUSTRIALE

25/10/2016

parcuri-industriale

INTACT MEDIA GROUP organizează forumul “Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potențialul strategic al rețelei de parcuri, clădiri și terenuri industriale” în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul va avea loc luni, 31 octombrie 2016, începând cu ora 10:00, la Camera de Comerț și Industrie a României, Amfiteatrul Al. I. Cuza (intrarea oficială, tronson II).

În cadrul forumului, vor fi prezentate oportunitățile de dezvoltare și de localizare de noi activități industriale existente la ora actuală la nivelul României, promovarea zonelor de oportunitate industrială fiind o prioritate majoră pentru România în raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Beneficiile economice și sociale ale zonelor de oportunitate industrială se reflectă și în dezvoltarea infrastructurii, creșterea numărului de locuri de muncă, generând creștere economică.

Evenimentul, care va fi moderat  de Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group, va reuni reprezentanţii autorităţilor și administrației publice locale și centrale cu cei ai mediului de afaceri pentru a discuta oferta de terenuri și clădiri propuse pentru dezvoltarea de noi activități industriale la nivelul întregii țări. Oferta autorităților publice și cererea potenţialilor investitori și dezvoltatori vor fi astfel aduse față în față.

AGENDA

9.00-10.00 – Ȋnregistrare participanţi & Welcome coffee

10:00-12:00 – Prezentarea Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, dezbatere și semnare parteneriate

 • Oferta administrației publice pentru mediul de afaceri în materie de terenuri și clădiri ce pot susține noi activități industriale;
 • Beneficiile economico-sociale ale zonelor de oportunitate industrială la nivel național;
 • Planul guvernamental de stimulare şi de dezvoltare a acestor categorii de zone;
 • Facilitățile fiscale pe care autoritățile locale le acordă companiilor rezidente în aceste zone, precum și dezvoltatorilor

12:00-14:00 – Sesiune de prezentări de terenuri și clădiri în domeniul industrial și dezbatere

Moderator:

 • Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group

Speakeri:

 • Vasile DÎNCU, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice
 • Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului București
 • Mihai DARABAN, Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României
 • Costin BORC, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri
 • Răzvan NICULESCU-ARON, Vicepreşedinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții
 • Nicolae BARBU, Președinte Sucursala Sud-Muntenia, Asociația Municipiilor din România
 • Mihaela VRABETE, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice

Contact:

Oana DUMITRU, oana.dumitru@intactmediagroup.ro, 0749 029 671

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.

 

INTACT MEDIA GROUP SPORTUL – Disciplină cheie pentru dezvoltarea personală

27/07/2016

București, 26 iulie 2016

În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, Ion Ţiriac transmitea autorităţilor şi întregii lumi sportive româneşti un mesaj dur, greu şi aproape de neacceptat pentru o ţară obişnuită cu înalta performanţă sportivă. „E nevoie de un spirit nou. Va fi dezastru peste câţiva ani!”, spunea Ion Ţiriac, cu înţelepciunea şi viziunea unui geniu sportiv şi antreprenorial. Astăzi, 16 ani mai târziu, dezastrul defineşte o realitate, aceea a sportului românesc, deopotrivă cel de performanţă şi cel de masă, cel profesionist, dar şi cel amator. Legi alambicate, neaplicate sau prost implementate, strategii întinse pe sute de foi îngălbenite prin sertare ministeriale, lipsa unei viziuni, lipsa unei continuităţi la nivelul Executivului, dar şi revoluţia tehnologică ce a ţintuit copiii în faţa monitoarelor sunt doar câteva dintre elementele care au creionat noua stare dezastruoasă a sportului românesc. Adunaţi în jurul aceleiaşi mese, campioni mondiali, membri ai Guvernului, primari, deputaţi, preşedinţi de Federaţii, şefi de sindicate, de ONG-uri din mediul sportiv, toţi sunt de acord că sportul românesc trebuie să devină o prioritate naţională. Soluţii par să existe de fiecare parte a baricadei. Ceea ce pare să lipsească însă este mintea limpede, cea care să centralizeze şi să armonizeze toate aceste posibile soluţii şi, mai ales, cea care să le execute, să le pună în practică.

forum-sport-1“E minutul zero în care trebuie să salvezi naţiunea, acest genocid cu sportul în ultimii 27 de ani e inadmisibil. Am fost cu căciula în mână la fiecare guvern. Nu e prioritate. E cea mai mare prioritate pentru salvarea naţiunii. Începem cu cel de 2 ani, nu suntem aici pentru sport, suntem aici pentru ca acel copil să înveţe să fugă ca lumea, să se dea peste cap ca lumea şi din milioanele astea de copiii să cernem şi să scoatem o Nadia, o Lipă. Marii campioni sunt excepţii, nu ne trebuie excepţii, să dea Dumnezeu să plouă cu ele, dar nu ajunge. (…) Ce a făcut Orban peste graniţă? A făcut din sport numărul 1 ca urgenţă. După 5 ani se văd rezultatele. Ce ar fi la o ţară din asta un program, 3 miliarde pentru naţiune, unul la Sănătate, unul la Educaţie şi unul la Sport? Trebuie să facem acest program de 3 miliarde de euro pentru salvarea naţiunii cu un plan la care trebuie să fie şi Opoziţia la masă”, a spus Ion ŢIRIAC în cadrul dezbaterii “SPORTUL – Disciplină cheie pentru dezvoltarea personală”, organizată de Intact Media Group și moderată de Alessandra Stoicescu.

forum-sport-2Dezbaterea a reunit personalităţi marcante din domeniul sportiv, dar şi reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, administraţiei locale, mediului de business şi ONG-urilor printre care: Ion ȚIRIAC, Ilie NĂSTASE, Virgil STĂNESCU, Preşedinte Steaua CSM EximBank, Vasile DÎNCU, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Elisabeta LIPĂ, Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului București, Alin Petrache, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Robert Sorin NEGOIȚĂ, Președintele Asociației Municipiilor din România şi Cristian Erbașu, Director General Construcții Erbașu.

Un mesaj dur către autorităţi a transmis şi Ilie NĂSTASE. „Un buget mare pentru sport ne-ar trebui, mai mult de 3 miliarde de euro, să avem şi noi o ţară sănătoasă. (…) Am lăsat sportul să moară. Trebuie să schimbăm situaţia. Suntem în 2016. Să ne uităm la Spania, Franţa, ţări care au investit mult în sport. Cine nu ne lasă? Noi pe noi, românii pe români! Haideţi să ne trezim!”, a spus fostul mare campion.

forum-sport-3Sportul ar trebui să devină subiect în CSAT, ca prioritate naţională, susţine şi Alin Petrache, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. „Dimensiunea performanţei din aceşti ani e direct proporţională cu implicarea financiară şi managerială din ultimii 26 de ani a guvernelor şi a societăţii civile. Atât am investit, asta avem! (…) Propun un acord naţional pentru sportul românesc. Am mai făcut-o în 2014. Azi, aici, cu majoritatea decidenţilor, cu mari campioni, să facem un acord pe 10 ani, pe 20 de ani. (…) Sportul în România e o piramidă. Avem sport de elită, avem mijlocul acestei piramide, sportul de performanţă făcut de federaţiile naţionale, iar ceea ce nu mai avem azi e sportul de masă şi acele competiţii minunate pe care guvernele le-au pus la dispoziţia acestor federaţii naţionale de unde şi-au tras seva ca mai apoi să avem mari campioni”, a explicat Alin Petrache.

Bani ar exista, nu există însă organizare şi viziune, o spune chiar Vasile DÎNCU,
Viceprim-ministru şi Ministru al Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice. „Sălile de sport există, dar fără un proiect naţional n-au sens, nici nu ştim că sunt. În ele se face sport, dar probabil neorganizat. Avem nevoie de consens politic. (…) Noi facem infrastructura, care e o cheltuială publică, dar nu avem la ea un program strategic asociat ca să o şi folosim. (…) Sportul ar trebui să fie prioritatea numărul 1. (…) Bugetul României ar putea să suporte pentru aceste proiecte o sumă mai mare, dar trebuie gestionată într-un proiect în care să schimbăm cu adevărat viziunea”, a mai spus vicepremierul DÎNCU.

Timpul însă nu pare niciodată a fi de partea României. Ion ŢIRIAC a vorbit despre nevoia de acţiune imediată, despre inutilitatea cuvintelor goale şi urgenţa faptelor. „Problema nu e nouă, soluţia nu există însă în acest moment. Ea nu poate fi rezolvată decât de Executivul politic, iar noi, cei de pe margine, comitet, federaţii, putem numai să urmăm. (…) Am fost la preşedinte cu căciula în mână. I-am spus «faceţi ceva şi pentru sport că ne ducem în jos». Logic, a zis da, dar fără un plan aproape cincinal la care toată lumea să participe, pe care să-l accepte şi să-l ducă mai departe, nu ajungem nicăieri. (…) Federaţiile nu pot trăi azi pentru că societatea românească încă nu le poate garanta ce se garantează în alte ţări din punct de vedere financiar, moral, social şi nu pot supravieţui singure fără să fie finanţate de la stat. Sportul general, nu cel de masă, trebuie finanţat din bani publici. Suntem în situaţii care nu au ieşire”, a spus Ion ŢIRIAC. „Eu mâine dimineaţă pun 50 de milioane de euro pe masă, daţi şi dumneavoastră 50 de milioane, că le aveţi, şi să facem marketing, să facem administraţie, să facem Facultatea (n.a. UNEFS) aia să nu mai continue în grajd”, l-a îndemnat Ion ŢIRIAC pe vicepremierul Vasile DÎNCU.

Problemele pe marginea cărora s-a discutat pe larg în cadrul dezbaterii organizate de Intact Media Group au fost redeschiderea curţilor şcolare, acordarea de burse sportive de excelenţă, legea sportului, implicarea autorităţilor locale în crearea de proiecte sportive pentru comunităţi, schimbarea mentalităţii părinţilor prin încurajarea acestora să acorde mai multă atenţie activităţilor sportive necesare în procesul de educare şi formare a copiiilor lor, despre crearea infrastructurii pentru desfăşurarea de mari evenimente sportive în România, dar şi despre legea sponsorizării, al cărei cadru nu încurajează susţinerea sportului de către entităţi private.

forum-sport-4„Am pornit un proiect pentru redeschiderea curţilor şcolare, împreună cu Romanian Business Leaders, cu Primăria Bucureştiului, să găsim o soluţie de accesibilitate pentru orice copil. Pe vremea noastră, în curtea şcolii ne-am apucat de sport. De ce e închisă curtea şcolii? Propun un sistem: centralizăm acest lucru, pe bază de card, ai control în privinţa celor care intră în curte, se pot organiza evenimente. E un cost mic, scalabil, astfel încât copiii noştri să aibă un loc de joacă în curtea şcolii”, a explicat Virgil STĂNESCU, Preşedinte Steaua CSM EximBank.

forum-sport-5Proiectul are deschidere şi la nivelul administraţiei centrale. „Când au apărut violenţe legate de curtea şcolii, dintr-o raţiune securitară, toată lumea s-a panicat şi după aia s-au închis curţile din raţiuni de securitate. Putem să facem programe de investiţii pentru a redeschide curţile şcolile, dar în multe locuri curtea şcolii a devenit bază sportivă, folosită însă din raţiuni economice, închiriată. Faceţi un proiect viabil şi vă aşteptăm la minister”, i-a transmis vicepremierul Vasile DÎNCU.

forum-sport-6Ministerul Tineretului şi Sportului se pregăteşte de lansarea în dezbatere publică a noii legi a sportului, dar lucrează în paralel şi la o serie de proiecte care să ajute dezvoltarea sportului românesc, aşa cum este platforma digitală cu ajutorul căreia se va şti exact câţi sportivi, câţi antrenori şi câte cluburi sportive, de stat sau private funcţionează în România, dar şi Programul Naţional „Sportul pentru toţi”.

„Din 2004 România nu mai are o strategie naţională de dezvoltare a sportului. După ce trecem de dezbaterea pentru modificarea legii sportului, vom face o dezbatere şi pentru această strategie.

forum-sport-7Cu cât vom avea mai multe dezbateri şi fiecare ne vom expune problemele şi punctele de vedere, sunt ferm convinsă că şi lucrurile se vor îndrepta către direcţia dorită de toţi. (…) Susţin sportul, nu e niciun dubiu, atât în afara orelor, cât şi în timpul orelor de educaţie fizică, dar susţin şi sportul de performanţă. Se impune optimizarea modului de organizare şi desfăşurare a orei de educaţie fizică, atât din punctul de vedere al numărului de ore de sport pe săptâmână, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul orei de educaţie fizică. O practicare organizată şi sistematizată a exerciţiului fizic, adaptat fiecărei categorii de vârstă, e necesară de la gradiniţă până la învăţământul universitar (…) Avem multe competiţii pe hârtie, dar fără o bază de selecţie reală care să ducă la practicarea sportului de masă astfel încât să se regăsească şi în sportul de performanţă”, a precizat Elisabeta LIPĂ, Ministrul Tineretului și Sportului.

„Noi nu mai percepem corect care e rolul formativ al educaţiei fizice şi al practicării sporturilor, iar asta e reflectat în reducerea orelor de educaţie fizică. Scade alarmant numărul copiilor care practică sportul sub diferite forme. Asistăm la diluarea performanţelor sportive ale României pe plan internaţional. E lipsă de viziune şi o lipsă de consecvenţă. Aceste carenţe în privinţa educaţiei sportive atrag după sine şi o creştere a comportamentului social deviant”, a completat şi Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

forum-sport-8Reprezentanţii administraţiilor locale prezenţi la dezbatere au prezentat mai multe soluţii pe care primăriile le pot pune în aplicare pentru diminuarea problemelor din sectorul sportiv. „Tema sportului nu ar trebui să fie o temă la periferia societăţii, de care ne aducem aminte doar când lăcrimăm şi ne emoţionăm când tricolorul se ridică pe cele mai înalte culmi. Acest subiect ar trebui să fie o prioritate, pe cele două coordonate, sportul de masă şi sportul de performanţă”, a punctat Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului București.

Edilul Capitalei a explicat că a început deja să rezolve unele dintre probleme, în parteneriat cu Ministerul Sportului, dând ca exemplu situaţia clubului de kaiac-canoe Dinamo. De asemenea, Gabriela FIREA şi-a anunţat sprijinul pentru redeschiderea curţilor şcolilor din Capitală şi a dat asigurări că primăria va face tot ce îi stă în putinţă pentru a asigura costurile şi resursele necesare în privinţa pazei şi supravegherii medicale a curţilor şcolare în intervalele în care sunt deschise.

forum-sport-9„I-am propus doamnei primar să facem un campus – şcoala vocaţională pe sport, una din puţinele din ţară. O să facem un parteneriat să oferim cazare copiilor care vin în campus”, a adăugat şi Robert Sorin NEGOIȚĂ, Președintele Asociației Municipiilor din România şi Primar al sectorului 3 din Capitală. Negoiţă a mai precizat şi că există un deficit foarte mare de săli de sport. „Jumătate din şcolile din Bucureşti nu au săli de sport. Avem multe şcoli în Capitală şi în municipii, şcoli de peste 1.000 de elevi, care nu au săli de sport. În Bucureşti nici măcar bani pe POR nu mai sunt ca să facem săli de sport”, a explicat Robert NEGOIŢĂ.

Într-un astfel de context, finanţarea privată este nu doar ideală, ci necesară, nu doar pentru proiecte alături de administraţiile locale sau chiar de administraţia centrală, ci şi pentru sponsorizarea diverselor echipe sportive. Obstacolul însă tot de aparatul de stat este determinat, de data asta de sectorul legislativ. „S-a discutat că în zona privată implicarea e scăzută, doar la 5%. După 25 de ani ne aflăm poate la acelaşi nivel de implicare ca în anii ’90. Acum, sponsorizările se pot limita la câteva mii de euro. Conduc o companie care s-a implicat cu plăcere în sport, dar ne aflăm într-o situaţia dureroasă. O echipă de fotbal tradiţională, FC Argeş, a dispărut, dar Dacia se află pe tricourile unor echipe de fotbal din străinătate. Este şi din cauza acestei legi care limitează. Adevărata performanţă nu se obţine doar cu câteva mii de euro. E vorba şi de Codul Fiscal. Ar fi utilă o modificare în acest sens în privinţa publicităţii din zona sportului.(…) Nu avem o viziune de management asupra acestei filozofii a sportului”, a declarat Cristian Erbașu, Director General Construcții Erbașu.

forum-sport-10Dezbaterea SPORTUL – Disciplină cheie pentru dezvoltarea personală, organizată de Intact Media Group, a fost susținută de Construcții Erbașu, Asociația Municipiilor din România, EximBank România.

Intact Professional Debates mulțumește tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment!

forum-sport-11