ACHIZIŢIILE PUBLICE – EFICIENTIZAREA REURSELOR PUBLICE

ACHIZIŢIILE PUBLICE – EFICIENTIZAREA REURSELOR PUBLICE

22/10/2015

Sistemul achizițiilor publice s-a maturizat cu greu de-a lungul celor aproape zece ani de aplicare a legislației naționale. Sistemul național de achiziții publice s-a confruntat cu lipsa capacității și capabilităților autorităților contractante de a derula proceduri de achiziţie publică, coroborată cu o legislaţie dificil de utilizat și de interpretat într-o manieră unitară, cu schimbări legislative frecvente, lipsa de transparență și eficacitate a investiţiilor, contestații numeroase și mai ales lipsa sustenabilității proiectelor. Noul proiect de lege aduce îmbunătăţiri semnificative legislaţiei actuale, promovează creşterea calităţii proiectelor de achiziţie publică prin modificarea criteriilor de atribuire, limitează creşterea necontrolată a bugetelor implicate, reduce birocraţia şi susţine inovaţia în dezvoltarea proiectelor publice. Este nevoie însă de o definire clară a normelor de aplicare.

Piaţa achiziţiilor publice „la vedere“ a atins în 2014 nivelul de 77,4 miliarde de lei (17,4 mld. euro), cel mai mare nivel atins de după 2010, potrivit raportului pe 2014 al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Acestea sunt achiziţiile efectuate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), ceea ce înseamnă că prin SEAP au fost realizate în 2014 achiziţii echi¬valente a 11,5% din PIB şi 36% din bugetul consolidat. Strategia Naţională de Ordine Publică 2015-2020, supusă dezbaterii publice de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că doar o treime din banii publici cheltuiţi anual de autorităţile centrale şi locale sunt investiţi în mod transparent, în urma unor contracte atribuite prin SEAP. Potrivit documentului citat, „grupurile de crimă organizată“ urmăresc constant să-i corupă pe funcţionari publici de la toate nivelurile.

În acest context, Intact Professional Debates organizează un nou forum de interes public, „ACHIZIŢIILE PUBLICE – Eficientizarea resurselor publice care va avea loc joi, 29 octombrie 2015 la Palatul Parlamentului.

vizual

Evenimentul, care va fi moderat de Alessandra STOICESCU, director executiv Intact Media Group, va aşeza la masa dezbaterilor principalii jucători ai domeniului: reprezentanţi ai autorităţilor, ai primăriilor şi consiliilor judeţene, ai companiilor care au contracte cu statul, ai asociaţiilor profesionale, companii de consultanţă.

Noua lege a achizițiilor publice va aduce realmente mai multă transparență în condițiile în care există și acum neclarități, mai ales în ceea ce privește criteriile de atribuire, va diminua noua lege a achizițiilor corupția de la nivelul utilizării banilor publici, va reuși statul să diminueze numărul de contestații odată cu noua lege a achizițiilor publice sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să găsim răspuns.

Agenda

9.30-10.00 Ȋnregistrare participanţi & Welcome coffee.

Moderator:

  • Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group

 10.00-13.00 Dezbatere: Achiziţiile publice – eficientizarea resurselor publice

Teme dezbatere:

  • Va diminua noua lege a achizițiilor corupția de la nivelul utilizării banilor publici? Sunt sancțiunile prevăzute în normele de aplicare suficiente (amenzi de până la 100.000 lei care se prescriu în 36 de luni)?
  • Noua lege a achizițiilor publice va aduce realmente mai multă transparență în condițiile în care există și acum neclarități, mai ales în ceea ce privește criteriile de atribuire?
  • Care sunt, de fapt, criteriile de evaluare din noua lege a achizițiilor?
  • Va reuși statul să diminueze numărul de contestații odată cu noua lege a achizițiilor publice?
  • Documentul DUAE – crește sau scade birocrația din domeniul achizițiilor publice?
  • Este personalul din instituțiile publice suficient de competent pentru criterii de atribuire calitative în lipsa unor factori extrem de clari de evaluare și în lipsa unei definiții precise a ”libertății de apreciere nelimitată”?

Speakeri  confirmaţi:

  • Eugen TEODOROVICI, Ministrul Finanțelor Publice
  • Marius NICA, Ministrul Fondurilor Europene
  • Sirma CARAMAN, Secretar de Stat,  Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
  • Roxana MÎNZATU, Preşedinte, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice
  • Andrei CHENDI, Şeful Departamentului pentru Lupta Antifraudă
  • Mihai DARBAN, Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României
  • Aron Ioan POPA, Preşedinte, Autoritatea de Audit
  • Victor ALISTAR, Director Executiv,  Transparency International Romania
  • Cristian ERBAŞU, Preşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii
  • Bogdan PADIU, CEO, Teamnet Group

SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

 

Contact

Alexandra TOADER, Project Manager, alexandra.toader@intactmediagroup.ro, 021 20 30 244

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.