EFICIENŢA ENERGETICĂ – PRIORITATE FUNDAMENTALĂ PENTRU ROMÂNIA

EFICIENŢA ENERGETICĂ – PRIORITATE FUNDAMENTALĂ PENTRU ROMÂNIA

25/05/2015

Creşterea eficienţei energetice, controlul consumului de energie în Europa şi intensificarea utilizării energiei din surse regenerabile împreună cu economiile de energie constituie obiective cheie ale politicii UE ce vizează printre altele reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi promovarea siguranţei în aprovizionarea cu energie.

eficienta-energetica

Uniunea a stabilit drept obiectiv pentru anul 2020 reducerea consumului de energie primară cu 20%, iar pentru a garanta îndeplinirea acestor obiective, România a adoptat o serie de măsuri de sprijin ce vizează promovarea producerii de energie din surse regenerabile şi în cogenerare de înaltă eficienţă. În ceea ce priveşte cogenerarea de înaltă eficienţă, aceasta este sprijinită în România în baza unei scheme de ajutor de stat, aprobată de Comisia Europeană în 2009.

Cogenerarea reprezintă metoda cea mai eficientă de reducere a consumurilor de combustibili fosili, cu impact direct asupra reducerii emisiilor de carbon.  Prin producția de cogenerare de înaltă eficiență se obține o economie de energie primară, de cel puțin 10% față de valorile de referință ale producției separate de energie electrică și energie termică.

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost introdusa acum trei ani şi jumătate, în aprilie 2011. Taxa, plătită de toţi consumatorii de electricitate, reprezintă un bonus acordat producătorilor de energie în cogenerare, aşa cum sunt multe CET-uri (producţie simultană de energie electrică şi termică) pentru a stimula investiţiile în modernizarea instalaţiilor, scopul fiind creşterea randamentelor şi scăderea cantităţii de energie primară consumate. Taxa este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.

Valoarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a crescut la 1 ianuarie 2015, cu 83%. Taxa, plătită de toţi consumatorii de electricitate din România, ajunge din nou la nivelul contestat de marea industrie. Taxa pentru cogenerare împinge către faliment industria energo-intensivă din România, iar populaţia şi autorităţile române nu au decât de pierdut: pierderea a numeroase locuri de munca, scăderea exporturilor şi creşterea dependenţei economiei româneşti faţă de importuri, privarea statului de a încasa numeroase taxe şi impozite.

În acest context Intact Professional Debates organizează marţi, 9 iunie la Platul Parlamentului, un nou forum: Eficienţa energetică – prioritate fundamentală pentru România.

Evenimentul, care va fi moderat de Alessandra STOICESCU, director executiv Intact Media Group, va aşeza la masa dezbaterilor principalii jucători ai domeniului: reprezentanţi ai autorităţilor, ai companiilor din sectorul energiei, asociaţiilor din domeniu, companii de consultanţă.

Agenda

9.30-10.00 Ȋnregistrare participanţi & Welcome coffee

Moderator:

  • Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group

10.00-13.00: Este România o ţară eficientă energetic? Beneficiile noului Plan naţional de acțiune în domeniul eficienței energetice. Taxa de cogenerare – bonus pentru producătorii de energie sau povară pentru industria energo-intensivă? Competivitatea globală a costurilor cu energia – condiţie prioritară pentru evitarea închiderii unei părţi importante a industriei energo-intensive. Strategii privind schimbările climatice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Speakeri confirmaţi:

  • Andrei GEREA, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri
  • Graţiela GAVRILESCU, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Niculae HAVRILEŢ, Preşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
  • Iulian IANCU, Preşedinte, Comisia pentru industrii şi servicii, Camera Deputaţilor
  • Dan GHEORGHIU, Consilier onorific al Primului Ministru
  • Emil CALOTĂ, Vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
  • Victor IONESCU, Director General, Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din România – OPCOM
  • Marcel-Octavian NICOLAESCU, Director general, ELCEN
  • Ion-Gabriel TĂNASE, Director general, RADET Bucureşti
  • Frank HAJDINJAK, CEO, E.ON România
  • Bruno RIBO, CEO, ArcelorMittal Galaţi

SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

 

Contact

Alexandra TOADER, Project Manager, alexandra.toader@intactmediagroup.ro, 021 20 30 244

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.