HEALTH FORUM – finanțarea sistemului de sănătate 2018

HEALTH FORUM – finanțarea sistemului de sănătate 2018

28/09/2017

 

INTACT MEDIA GROUP organizează evenimentul “HEALTH FORUM – finanțarea sistemului de sănătate 2018”, care va avea loc pe 19 octombrie, începând cu ora 10:00, la Palatul Parlamentului. Forumul se va bucura de participarea Comisarului European pentru Sănătate Vytenis ANDRIUKAITIS și a Ministrului Sănătății Florian BODOG.

România se află pe ultimul loc, al 35-lea în clasament, conform Indexului european al sistemelor de sănătate (EHCI) – ediția pe anul 2016. Țara noastră a adunat 497 de puncte dintr-un maximum posibil de 1.000, în urma unor țări ca Albania, Bulgaria și Muntenegru. România se află din nou pe ultimul loc în ce privește rezultatele tratamentelor, categoria cea mai importantă a clasamentului. Dintre problemele sistemului medical public românesc semnalate în raport sunt structura învechită a sistemului medical, cu un raport crescut al îngrijirilor acordate în spital față de cele din ambulator, discriminarea grupurilor minoritare – precum cetățenii de etnie romă – în asistența medicală.

Piața de medicamente a scăzut în 2016 cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6%. În 2017, piața de produse OTC din România, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a scăzut cu aproximativ 7% în trimestrul II față de primele trei luni ale anului, conform datelor Cegedim. În pofida acestei scăderi, vânzările aferente celui de-al doilea trimestru al anului au fost cu 19,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

În continuare taxa clawback, corelată cu celelalte reglementări ale sistemului de sănătate românesc printre care reducerea preţurilor medicamentelor, este una dintre cele mai mari poveri fiscale cu care se confruntă industria farmaceutică din România. Taxa clawback care reprezintă valoarea deficitului bugetului de medicamente a ajuns la 19,86% în trimestrul I al anului 2017. Aceasta a înregistrat o creștere considerabilă, de peste 4 puncte procentuale, prin comparație cu același trimestru al anului 2016.

Forumul, care va fi moderat  de Alessandra STOICESCU, Directorul Executiv Intact Media Group, va aduce pe masa discuției principalele probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate din România și va reuni reprezentanți ai autorităților, ai producătorilor de medicamente, ai lanţurilor farmaceutice, ai presei.

Printre temele propuse dezbaterii se numără: performanța sistemelor naționale de sănătate la nivel european – provocări comune și capacitatea de adaptare la acestea; bune practici în țările europene privind fiscalitatea pe piața de medicamente. Ar trebui regândit actualul sistem de taxă claw-back din România?; strategia Comisiei Europene privind Rezistența Antimicrobiană (AMR); rolul ERNs (European Reference Networks) pentru sistemele naționale de sănătate; Standardele sistemului public de sănătate în Uniunea Europeană prin vaccinare; retragerea unor medicamente generice de pe piață – cauze și accesul pacienților la tratament; cum se va schimba modul de abordare a infecției cu hepatită C în 2018? care sunt realizările Ministerului Sănătăţii în 2017 și obiectivele pentru 2018? Cum pot fi adaptate programele de sănătate astfel încât să răspundă problemelor efective din teren, resimțite direct de pacienți?; soluții pentru problema deficitului de medici din sectorul public de sănătate; bugetul necesar Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a putea asigura pacienților români servicii medicale de calitate și condiții decente în spitale și clinici; decizii legislative şi impactul acestora pe piaţa de medicamente..

Dintre speakerii evenimentului:

Vytenis ANDRIUKAITIS, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară

Prof. Dr. Florian BODOG, Ministrul Sănătăţii

Ionuț MIȘA, Ministrul Finanţelor Publice

Christian RODSETH, Managing Director, Janssen Romania, Administrator Johnson & Johnson Romania

Martine DRAULLETTE, General Manager, Roche Romania

Sorin POPESCU, Country Director Romania & Country Manager Israel, Amgen

Contact:

Oana DUMITRU, oana.dumitru@intactmediagroup.ro, 0749 029 671

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Parteneri

Parteneri media