CRIZA FORȚEI DE MUNCĂ – Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii

CRIZA FORȚEI DE MUNCĂ – Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii

20/11/2018

CRIZA FORȚEI DE MUNCĂ -  Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii

INTACT MEDIA GROUP, compania Kaufland România, alături de Academia de Studii Economice organizează marți, 27 noiembrie 2018, la Palatul Parlamentului, dezbaterea „Criza forței de muncă. Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii”. Inițiativa este susținută de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în cadrul eforturilor sale de a introduce sistemul de învățământ dual în România.

România trece prin cea mai gravă criză de forţă de muncă din istoria recentă. În prezent, ne confruntăm cu un deficit însemnat de forţă de muncă, mai accentuat în construcţii şi industria ospitalităţii, în condiţiile în care circa 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară este restricţionat. Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea al anului 2018 a fost de 61.400, în creştere cu 3.000 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Sistemul de educaţie românesc a rămas mult în urma vremurilor, tinerii nefiind pregătiți pentru ceea ce se întâmplă concret pe piaţa muncii. În acest sens, Ministerul Educaţiei a aprobat, la finalul anului 2017, prin ordin de ministru, modelele în baza cărora unităţile de învăţământ pot încheia contracte cu operatorii economici în vederea pregătirii practice în învăţământul dual. La momentul actual, învăţământul în sistem dual se face exclusiv la cererea agentului economic și vizează doar sistemul preuniversitar de învățământ.

În acest context, dezbaterea moderată de Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group, dorește să aducă în discuție introducerea învățământului de tip dual universitar în România, ca posibilă soluție la criza forței de muncă. Evenimentul va reuni reprezentanţii autorităților cu cei ai mediului universitar, ai principalelor sindicate și patronate, ai mediului de afaceri și ai presei. În cadrul dezbaterii vor fi prezentate concluziile raportului “Cercetări asupra studiului dual la nivel universitar în România” realizat de Academia de Studii Economice București.

Printre temele dezbaterii se numără: caracteristici ale situaţiei actuale a pieţei muncii în România; disfuncționalitățile sistemului de învățământ “tradițional” în contextul crizei de forță de muncă; învățământul universitar dual – o posibilă soluție la criza forței de muncă; avantaje și dezavantaje ale învățământului universitar dual; motive pentru introducerea studiului dual în învățământul universitar.

Contact

Oana DUMITRU, PR & Events Manager, oana.dumitru@intactmediagroup.ro, 0749 029 671

Alexandra TOADER, Events Manager, alexandra.toader@intactmediagroup.ro, 0726 139 714

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.