Criza forței de muncă și impactul asupra marilor proiecte de infrastructură

Criza forței de muncă și impactul asupra marilor proiecte de infrastructură

15/11/2017

INTACT MEDIA GROUP organizează Forumul „Criza forței de muncă și impactul asupra marilor proiecte de infrastructură”, care va avea loc luni, 27 noiembrie 2017, ora 10:00, la Palatul Parlamentului.

Dacă anul trecut piaţa construcţiilor a înregistrat o scădere de 2% faţă de anul precedent la circa 43,3 miliarde lei (9,64 mld. euro), în trimestrul I din 2017, pe piaţa de construcţii, rezultatele sunt mixte: piaţa rezidenţială creşte cu 77%, în timp ce lucrările de infrastructură scad cu 22%. Piaţa de apartamente şi de birouri din principalele oraşe creşte, în schimb drumurile şi canalizarea din ţară rămân în urmă. Acest trend de cădere pe infrastructură, unde statul este principalul jucător, afectează companiile româneşti, fabricile şi transportatorii locali, forţa de muncă mai bine plătită şi, în final, comunităţile locale şi zonele cele mai sărace.

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi, a condus la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani. Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat pentru anul trecut, se ridică la 377.700 de persoane, iar necesarul de muncitori va creşte la 600.000 de persoane dacă lucrările publice anunţate de Guvernul României vor fi demarate, chiar şi parţial, în anii următori.

Conform clasamentului general „EU Transport Scoreboard” realizat de Comisia Europeană în septembrie 2016, la capitolul „calitatea drumurilor”, România este codașă, cu un punctaj de 2,75 față de media UE de 4,88. România este pe locul 28, ultimul din UE. De asemenea, potrivit Indexului Competitivității Globale publicat de Forumul Economic Mondial, România înregistrează unul dintre cele mai scăzute scoruri din Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea infrastructurii, de 3,61, în vreme ce media țărilor UE 15 este de 5,65, iar media statelor din ECE este de 4,02.

În acest context, forumul moderat de Alessandra STOICESCU, Director Executiv INTACT Media Group, va aduce pe masa dezbaterii aspecte esențiale privind piața construcțiilor din România și forța de muncă din acest sector și va reuni reprezentanţi ai autorităților, ai mediului de afaceri din zona serviciilor de construcții și transporturi, asociații și patronate din domeniu, presă.

Printre temele evenimentului se numără: stadiul marilor proiecte de intrastructură şi dezvoltarea de noi proiecte de interes național; criza forței de muncă din domeniul construcțiilor – situația din statele Uniunii Europene și din România; infrastructura – un indicator important la nivel macroeconomic; cum poate fi îmbunătățită legislaţia din domeniul construcțiilor și transporturilor?; plata defalcată a TVA – care este impactul asupra mediului de afaceri în general și asupra pieței construcțiilor în particular?; care este necesarul de finanțare din fonduri europene a investițiilor în infrastructură pentru România?.

Dintre speakerii evenimentului:

  • Ion – Marcel CIOLACU, Viceprim-ministru

  • Lia-Olguța VASILESCU, Ministrul Muncii și Justiției Sociale

  • Ciprian Lucian ROȘCA, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

  • Mircea Florin BIBAN, Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor

  • Cristian ERBAȘU, Președinte, Federația Patronatelor Societăților din Construcții

  • Ovidiu ILIESCU, Director General, Casa Socială a Constructorilor

Contact:

Oana DUMITRU, oana.dumitru@intactmediagroup.ro, 0749 029 671

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Parteneri

Parteneri media