ENERGIA TERMICĂ – STRATEGII PENTRU ROMÂNIA

ENERGIA TERMICĂ – STRATEGII PENTRU ROMÂNIA

14/09/2015

Reţelele de termoficare sunt la ora actuală recunoscute ca mijlocul de ameliorare a eficacităţii energetice, facilitând utilizarea energiei regenerabile şi ar trebui atfel integrate în proiecte de infrastructură cât mai curând posibil.

În România, eficacitatea sistemelor centralizate de încălzire este foarte redusă, ameninţând durabilitatea acestora în mai multe oraşe. În 2014, pierderile medii de căldură în reţelele de distribuţie erau 30%, în condiţiile în care acestea nu ar trebui să depăşească 15%, precum în alte ţări ca Franţa, Danemarca sau chiar Polonia şi Cehia.

vizual

Aceasta este adesea cauzată de dispariţia utilizării în paralel a centrelor de producţie cu scop industrial şi domestic (reţele urbane). Activitatea industrială fie dispărând, fie reducându-se puternic, a rămas în sarcina oraşului şi deci a utilizatorilor finali să suporte costurile fixe ale acestor instalaţii de acum inadaptate. Sistemele actuale au în plus echipamente vetuste, cu randamente scăzute şi rată crescută de defecţiuni, greu suportate de clienţi.

Toate aceste elemente aduc atingeri importante imaginii şi calităţii serviciilor. De asemena, soluţia individuală alternativă bazată pe gazul puternic subvenţionat, accelerează fenomenul de debranşări, fapt care amplifică scăderea randamentelor şi prin urmare a rentabilităţii reţelelor de căldură.

Totodată, majoritatea blocurilor de locuinţe din România, construite după proiecte elaborate în perioada 1950 – 1990, prezintă un nivel scăzut de izolare termică, iar aceasta se traduce în facturi mari pentru încălzire. Pe perioada iernii, mare parte din căldura unui apartament se pierde din cauza gradului redus de izolare termică, deşi locatarii o plătesc.

Un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din România consumă de două ori mai multă energie termică decât un apartament din alte ţări europene. Acest lucru duce la facturi mari la întreţinere. Reabilitarea termică a blocului poate reduce factura de întreţinere pe perioada iernii cu până la 40%. Pe timp de vară, locuinţele izolate asigură confortul termic fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat.

RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri de reabilitare a reţelei primare de termoficare cu finanţare atât din surse proprii, cât şi din fonduri structurale, pentru eliminarea pierderilor de energie termică pe reţele, care depăşesc 38%, conform unui comunicat emis de Electrocentrale Bucureşti.

În acest context, INTACT MEDIA GROUP organizează un nou eveniment de interes public pe tema energiei termice, care va avea loc, joi, 24 septembrie 2015, la Palatul Parlamentului. Evenimentul, care va fi moderat de Alessandra STOICESCU, director executiv Intact Media Group, va aşeza la masa dezbaterilor principalii jucători ai domeniului: reprezentanţi ai autorităţilor, ai companiilor din sectorul energiei, asociaţiilor din domeniu, companii de consultanţă, firmelor de construcţii.

Agenda

9.30-10.00 Ȋnregistrare participanţi & Welcome coffee

Moderator:

 • Alessandra STOICESCU, Director Executiv Intact Media Group

10.00-11.30 Panel 1 – Situaţia sistemului centralizat de încălzire în marile oraşe. Cât vor mai putea fi susţinute subvenţiile acordate de municipalitate? Este producţia de energie termică, neglijată în beneficiul energiei electrice? Strategia Guvernului privind atragerea de investitori şi operatori privaţi în domeniu.

Speakeri confirmaţi:

 • Andrei GEREA, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri
 • Niculae HAVRILEŢ, Preşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
 • Doru CIOCAN, Preşedinte, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice
 • Emil CALOTĂ, Vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
 • Marcel NICOLAESCU, Director General, ELCEN
 • Daniel ALEXANDRU, Director General Adjunct, RADET
 • Robert NEGOIŢĂ, Preşedinte, Asociaţia Municipiilor din România, Primarul Sectorului 3
 • Gerard VERDEBOUT, Director Inovaţie şi Dezvoltare, Veolia Energie România

SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

11.30-13.00 Panel 2 – Nevoi si oportunități de finanțare pentru infrastructura locală si reabilitare termică

Speakeri confirmaţi:

 • Marius NICA, Ministrul Fondurilor Europene
 • Sirma CARAMAN, Secretar de Stat, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
 • Cristian ERBAŞU, Preşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii

SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

 

Contact

Alexandra TOADER, Project Manager, alexandra.toader@intactmediagroup.ro, 021 20 30 244

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.