S-a dat startul pentru reforma în Sănătate

S-a dat startul pentru reforma în Sănătate

31/01/2014

logo-conferinta-IPDPiața asigurărilor în 2014 și pachetul de asigurări de sănătate private suplimentare:

S-a dat startul pentru reforma în Sănătate

Piața asigurărilor în 2014 și pachetul de asigurări de sănătate private suplimentare au fost principalele teme puse în discuție la Intact Professional Debates organizat joi, 30 ianuarie 2014, de Intact Media Group  la World Trade Center-Pullman.

Evenimentul,moderat de către Alessandra Stoicescu, director executiv Intact Media Group și Elena Cristian, redactor șef incomemagazine.ro a avut ca parteneri Metropolitan Life, Spitalul Pelican, Ex Medica, AEGON și Astra Asigurări.

reforma-sanatate-1

Lista speakerilor a inclus nume importante din zona guvernamentală: Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Corneliu Moldoveanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, reprezentanți ai companiilor de asigurări și ai furnizorilor de servicii medicale private: Theodor Alexandrescu – CEO, Metropolitan Life, Ovidiu Gogu Cacuci –  director general Spitalul Pelican, Wargha Enayati – președinte Regina Maria-Rețeaua Privată de Sănătate. Acestora s-au alăturat Florentina Almăjanu, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România-UNSAR, Marius Popescu, vicepreședinte al UNSAR și Victor Sraer, membru în Comitetul Director al Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).

O nouă legislație pentru daunele morale

După 8 ani cu profitabilitate pe minus, piața asigurărilor are nevoie de o gură de oxigen. Ce măsuri  se impun pentru revigorarea acestui domeniu: o legislație cât mai completă, reguli noi pentru daunele morale sau deductibilități fiscale pentru asigurările de viață. Cum pot fi protejați asigurații, dar și asigurătorii? Sunt temele care au generat dezbateri aprinse între reprezentații pieței asigurărilor, alături de furnizorii privați de servicii medicale  și autorități.

Este deductibilitatea fiscală cea mai bună politică pentru revigorarea pieței de asigurări de viață, zonă care a înregistrat cele mai mari scăderi în ultimii ani? Reprezentații asigurătorilor, dar și ai Autorității de Supraveghere Fiscală (ASF) au răspuns afirmativ la unison. Vicepreședintele ASF Corneliu Moldoveanu a declarat că alături de relansarea economică și educația financiară, deductibilitarea fiscală pentru asigurările de viață reprezintă una dintre măsurile imperios necesare.

Dezbaterile au vizat și lacunele legislative, cu țintă spre zona daunelor morale, unul dintre motivele care au cauzat scăderile repetate din acest sector. „Se impune revizuirea legislației. Am constituit un grup de lucru la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România împreună cu autoritatea de supraveghere și vom analiza care sunt modificările care se impun, în special în ceea ce privește daunele morale”, a precizat Florentina Almajanu, directorul general al UNSAR. Demersul a fost susținut și asigurătorii prezentați, printre care și Astra Asigurări. Liviu Stoicescu,  membru în Directoratul Astra Asigurări a punctat cât de periculoasă este atât pentru asigurători, dar și pentru asigurați, nereglementarea daunelor morale. Se pot crea precendente periculoase, a punctat asigurătorul. Grupul de lucru constituit pentru modificarea legislației va veni cu primele propuneri în primăvara acestui an.

reforma-sanatate-2

Nivelul despăgubirilor a fost aliniat la UE. Umează RCA-ul

Poliţa RCA se va scumpi şi în 2014, au afirmat reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară la evenimentul Intact Professional Debates. Asigurarea auto obligatorie s-a scumpit cu 10 procente în 2013 din cauza valorii tot mai mari a daunelor morale plătite de societăţile de asigurări în urma accidentelor auto. „Poliţa RCA a crescut foarte puţin în 2013. A crescut cu circa 10 la sută. Principala cauză este o reglementare mai strictă în privinţa acoperirii costurilor. În principiu vom vedea o creştere şi în 2014, aşa anunţă jucătorii din piaţă”, a afirmat Corneliu Moldoveanu, vicepreşedinte ASF. Oficialul ASF a mai precizat la evenimentul INTACT Professional Debates că scumpirea poliţelor RCA înseamnă o mai bună protecţie a şoferilor, care pot primi despăgubirile mai repede. În plus, asiguratorii îşi adaptează tarifele la volumul tot mai mare de despăgubiri plătite pentru daune morale, decise în instanţă. Companiile de asigurări au subscris anul trecut prime de 8,24 miliarde de lei, valoare apropiatã de cea din 2012, de 8,26 miliarde de lei. Corneliu Moldoveanu a mai arătat că, pentru 2013, poliţele obligatorii de răspundere civilă auto a atins nivelul de 2,42 de miliarde de lei, de la 2,14 miliarde de lei în urmã cu un an. Pe segmentul poliţelor auto faculative, CASCO, reprezentantul ASF a estimat cã subscrierile vor atinge 1,78 miliarde de lei, comparativ cu 1,91 miliarde de lei în 2012.

Calendarul reformei în Sănătate, făcut public la Intact Professional Debates

Autorităţile au făcut publici și următorii paşi pentru transformarea sistemului de sănătate. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu a anunţat că pachetul de servicii medicale de bază va intra în vigoare la 1 aprilie, programele naţionale de sănătate, la 1 august, iar pachetul minimal, la 1 ianuarie 2015.  În tot acest timp, se va lucra intens la pachetul legislativ care va schimba din temelii sistemul sanitar din România.

Introducerea pachetului de bază va face ordine în sistem uşor, uşor. Tot mai multe servicii se vor transfera spre ambulatoriul de specialitate, mai ales cel al spitalelor publice, unde fie lipseşte, fie nu este utilizat pentru că nimeni nu doreşte acest lucru. Pachetul aşează o serie de servicii medicale, de unde nu trebuie şi unde se dau bani mulţi, în servicii care se acordă cum trebuie, cu eficienţă. Astfel, vom avea mai puţini bani deturnaţi şi mai mulţi bani cheltuiţi chibzuit, a declarat ministrul Sănătăţii. Eugen Nicolăescu a punctat că primul oponent al reformei este sistemul, de aceea trebuie să se înţeleagă faptul că medicii din spital nu vor fi scoşi din sistem.

Există voci că am scoate oamenii din spitale. Acest lucru îl susţin numai oamenii care nu vor binele sistemului, acest lucru îl fac ageamiii şi am proprietatea termenilor. Ştiu ce vorbesc. Suntem într-un moment de cumpănă, în care vrem să schimbăm această ţară. Nu o putem schimba decât cu oameni cinstiţi şi sinceri, cu oameni corecţi, care vor să facă ceva pentru acest popor„, a mai spus ministrul Sănătății. În acest context, a subliniat  Eugen Nicolăescu, lunile februarie şi martie sunt „hotărâtoare” pentru elaborarea normelor, în vederea lansării pachetului de servicii de bază.

reforma-sanatate-3

Sunt norme tehnice care să elimine desincronizările şi interpretările eronate. Vor urma două luni de foc pentru Ministerul Sănătăţii, iar dacă va fi nevoie, vom face videoconferinţe în fiecare zi pentru a explica pachetul de bază, pagină cu pagină„, a mai spus ministrul Sănătăţii, în exclusivitate la Intact Professional Debates.

Potrivit lui Nicolăescu, economiile care se vor face prin implementarea pachetului de bază vor rămâne în sistem, reprezentând surse suplimentare de finanţare a acestuia. Ministrul Sănătății a mai arătat că reforma în Sănătate trebuie să reducă numărul de internări în spital în favoarea tratamentului ambulatoriu. „A finanţa un serviciu în spital cu 1.400 până la 1.800 de lei in loc sa il finantezi în pre spital cu 20 pana la 50 de lei mi se pare în continuare a fura din banii contribuabililor„.  Eugen Nicolăescu a mai arătat că banii care vor fi economisiţi prin tratarea pacienţilor în sistem ambulatoriu vor fi folosiţi pentru alte activităţi din sectorul de Sănătate.  Potrivit acestuia, în 2012 un milion de servicii medicale ar fi putut fi transferate din sistemul spitalicesc în ambulatoriu, cu o economie la nivel de sistem de 20-22% din totalul fondurilor alocate. Oficialul guvernamental a mai arătat că România va primi un împrumut total de 250 de milioane de dolari de la Banca Mondială din care 100 de milioane de dolari pentru investiţii în ambulatoriul spitalelor din zona rurală şi mic urbană din 6 sau 7 judeţe pilot. Ulterior, programul ar putea fi extins și la alte județe.

reforma-sanatate-4

Privaţii aşteaptă clarificările

Următorul subiect pe ordinea de zi a fost pachetul suplimentar de servicii, pentru care se vor începe discuțiile în primăvara acestui an. Discuțiile vor porni de la câteva întrebări de bază: avem nevoie de asigurări private suplimentare? Acestea trebuie să fie obligatorii sau facultative? Deductibilitatea fiscală este necesară? Pot fi introduse aceste asigurări private din 2015?  „Odată ce pachetul de bază este gata, putem vorbi de asigurări private. Vrem să construim un draft de pachet de servicii suplimentare până în vară, mai ales că, în discuţia cu reprezentanţii Băncii Mondiale, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a ne pune la dispoziţie expertiza lor, astfel încât până în septembrie să avem toate draft-urile gata, iar cu acesta să încheiem reforma din România„, a spus Nicolăescu. În opinia ministrului, pentru asigurări private este nevoie de „o discuţie transparentă”, din care autorităţile să deducă „ce este mai bine pentru sistem”.

reforma-sanatate-5

Ne întrebăm dacă este bine să avem asigurări suplimentare obligatorii sau să avem asigurări private facultative. În cazul asigurării private suplimentare obligatorii, să vedem dacă pot avea o parte de deductibilitate din impozitul pe venit sau pe profit. Totodată, aş propune asigurătorilor un studiu privind impactul implementării acestora şi apoi, împreună cu politicul şi cu Banca Mondială, să elaborăm şi acest pachet„, a mai spus Nicolăescu.

Asigurarea de sănătate este în prezent calibrată de către asigurători undeva la 20 – 40 de lei pe lună pentru a fi complementară pachetului de bază. În aceşti bani pot intra servicii medicale neacoperite de pachetul de bază„, a explicat Theodor Alexandrescu, CEO Metropolitan Life. El a mai adugat că pachetul de bază este în prezent foarte extins şi aşteaptă precizări privind actele medicale care vor ieşi din acest pachet.  În plus, operatorii privaţi cer creşterea valorilor  decontate de la Casa de Asigurări de Sănătate. „În momentul de faţă preţurile sunt foarte mici atât în ambulator cât şi în spitalizarea de zi. Dacă autorităţile vor mări puţin preţurile de decontare, cu siguranţă reforma va fi un succes„, a arătat Ovidiu Gogu Cacuci, directorul general al spitalului privat Pelican.

COPLATA NU „A PRODUS EFECTUL” AŞTEPTAT

Ministerul Sănătăţii a colectat din coplata serviciilor medicale doar 5,2 milioane de lei în 2013. Anunţul a fost făcut de Eugen Nicolaescu, la evenimentul Intact Professional Debates.  „Avem sumele încasate în 2013 -5,2 milioane de lei. Nu avem încă numărul de pacienţi, le vom centraliza în următoarele zile. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred că a produs efectul pe care l-am estimat”, a arătat Nicolăescu. Soarta coplăţii se va decide după o analiză făcută la nivelul ministerului sănătăţii, criteriul de bază fiind reducerea numărului de internări.
Costurile legate de internarea pacienţilor reprezintă una din cele mai mari cheltuieli din sistemul de Sănătate.  Cu acelaşi prilej, ministrul Sănătăţii a spus că primul oponent al reformei este sistemul, de aceea trebuie sã se înţeleagă faptul că medicii din spital nu vor fi scoşi din sistem.  Coplata a fost introdusă la 1 aprilie 2013. Are o valoare de mimum 5 lei si maximum 10 lei si este percepută la externarea pacientului, indiferent de câte zile stă în spital.

reforma-sanatate-6