Dan Tănasă este câştigătorul primei ediţii a premiului “Libertatea presei pentru curaj”

Dan Tănasă este câştigătorul primei ediţii a premiului “Libertatea presei pentru curaj”

25/09/2015

Jurnalistul Dan Tănasă a fost nominalizatul lunii iulie la “Premiul Libertatea Presei pentru Curaj”,  iniţiativa a Fundaţiei Familia Voiculescu. El este câştigătorul primei ediţii a acestui concurs, al cărui premiu este de 50 000 lei. Trofeul şi diploma i-au fost înmânate în emisiunea realizată de Mihai Gâdea, “Sinteză zilei”, din data de 24 septembrie.

Cu o intensă activitate pe blogul care îi poartă numele, jurnalistul scrie din 2008 despre abuzurile administraţiei publice locale din Covasna şi Harghita şi a câştigat numeroase procese în instanţele din România împotriva autorităţilor publice locale din cele două judeţe. Din iunie 2014 este preşedinte-fondator al Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC).

pozaa 1

 “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi la cei din jurul tău, spunea Gandhi. Sper că activitatea mea pentru respectarea legii să-I inspire şi pe alţii să acţioneze. Pentru că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Mulţumesc Fundaţiei Familia Voiculescu pentru onoarea de a-mi răsplăti munca”, a declarat Dan Tănasă.

Dan Tănasă a fost propus la Premiul Libertatea Presei pentru curaj de Cătălin Balau, pe adresa office@premiulibertateapresei.ro  “Referitor la acest concurs am o propunere pe care eu o consider că fiind îndreptăţită. Dan Tănasă,acest blogger care de ani de zile se lupta cu sistemul corupt din Covasna, Harghita şi Mureş şi nu neapărat doar din acele zone. De ani de zile prin acţiunile domniei sale a obligat instituţiile de conducere să aplice legea prin sesizări scrise şi procese câştigate, articole scrise pe blogul personal etc.”

“Dan Tanasa e un vechi şi încercat luptător pentru drepturile românilor şi respectarea legalităţii în judeţele Harghita şi Covasna. Blogul şi site-ul lui Dan Tanasa au făcut istorie naţională şi sunt cele mai accesate de cei care doresc să cunoască situaţia dificlă a românilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc, supuşi maghiarizării sau epurării etnice de către autorităţile administrative locale ale UDMR şi ale celorlalte formaţiuni iredentiste. Dan Tanasa cunoaste bine situaţia locului şi a câştigat numeroase procese împotriva prefecţilor, preşedinţilor C.J., primarilor, consilierilor locali, judeţeni sau deputaţilor UDMR, care au încălcat legea şi Constituţia României. Ca urmare a acţiunilor lui Dan Tanasa au fost date jos steagurile Ungariei Mari de pe clădirile statului român şi panourile montate cu inscripţia Ţinutul Secuiesc. Un român singur a făcut pentru România, în cele două judeţe, mai mult decât au făcut serviciile speciale îmbuibate de Băsescu şi puse pe căpătuială. Datorită lui Dan Tanasa au fost deconspirate şi blocate numeroase acţiuni ale iredentiştilor şi revizioniştilor maghiari din UDMR, Partidul Civic Maghiar, Garda Maghiară sau CNS. Dan Tanasa a deconspirat şi taberele paramilitare ale Gărzii Secuieşti care se înarmează ilegal în vederea înfiinţării unui stat autonom în inima României: Ţinutul Secuiesc”, a scris Ionut Tene despre castigatorul premiului.

Concursul “Premiul Libertatea presei pentru curaj” a început pe 25 septembrie 2014 cu înscrierile, iar din ianuarie au fost desemnaţi opt nominalizaţi. Au fost luate în calcul acţiunile îndrăzneţe, luările de poziţie împotriva abuzurilor, faptele care au împiedicat realizarea unei presiuni prin care drepturile presei ar fi fost îngrădite, dezvăluirile unor persoane din mass-media scrisă, audio şi/sau video sau care au legătură cu aceste domenii şi care au luptat cu demnitate împotriva unui sistem corupt, nedrept, abuziv. Au fost avute în vedere şi acţiunile persoanelor care au înţeles să susţină presă independenţa sau persoanele care au asigurat un climat ca presa să existe.

Nominalizaţii primei ediţii la Premiul Libertatea Presei pentru Curaj au fost  Ovidiu Zara, jurnalist, Daniel Bejan, scriitor, Dragoş Bota, jurnalist, Alexandrina Chiţu, profesor de limba română, autor a două cărţi despre fenomenul Piaţă Universităţii 2012, Constantin Creangă, inginer pensionar, cel care a obţinut anchetarea penală a judecătorilor Curţii Constituţionale, Dinu Săraru,  dramaturg, eseist, publicist, romancier şi scriitor român, Dan Tănasă, blogger, şi Vlad Georgescu, ziarist.