Gestionarea deșeurilor municipale

Gestionarea deșeurilor municipale

10/11/2017

Gestionarea deseurilor municipale

INTACT MEDIA GROUP organizează forumul „GESTIONAREA DEȘEURILOR MUNICIPALE”, care va avea loc luni, 20 noiembrie 2017, începând cu ora 10:00, la Palatul Parlamentului.

România este unul dintre cele mai neperformante state membre UE în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale solide. În 2015, aceasta a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. La sfârșitul lunii aprilie 2017, Ministerul Mediului a publicat prima versiune a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), respectiv a Planului Național de Prevenire a Generării Deșeurilor (PNPGD), după ce Comisia Europeană anunțase că trimite România în fața Curții de Justiție a UE. Potrivit forului european, autoritățile române ar fi trebuit să revizuiască și să actualizeze planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, cel târziu în 2013. Principalele propuneri de revizuire a cadrului legislativ includ pregătirea pentru reutilizare și reciclarea a 65% din masa deșeurilor municipale până în 2030, cu o țintă intermediară de 60%, în anul 2025.

Conform Agenției Europene de Mediu, majoritatea deşeurilor municipale din UE se mai trimit încă la depozite de deşeuri (45%). Totuşi, tot mai multe deşeuri municipale sunt reciclate sau compostate (37%) sau incinerate cu recuperare de energie (18%).

În acest context, forumul moderat de Alessandra STOICESCU, Director Executiv INTACT Media Group, va aduce pe masa dezbaterii aspecte esențiale privind gestionarea deșeurilor municipale și va reuni reprezentanți ai autorităților, ai mediului de afaceri din zona serviciilor de salubritate, reciclare, colectare, companii preocupate de protecția mediului, presă.

Printre temele evenimentului se numără: gestionarea deșeurilor municipale – stadiul implementării Planului Național de Gestiune a Deșeurilor; care sunt perspectivele pentru punerea în funcțiune a Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) finalizate, din care doar 2 sunt active în acest moment; principalele probleme cu care se confruntă administratorii de depozite pentru deșeuri; soluții pentru neclaritățile legislative din domeniu; mare parte dintre depozitele de gunoi din țară și cele trei depozite care deservesc capitala sunt fără autorizație de mediu sau în curs de reautorizare. Cum facem sa nu mai ajungem în această situație iar ANM să notifice autoritățile din timp despre perspectiva rămânerii fără variante de depozitare a deșeurilor?

Dintre speakerii evenimentului:

  • Grațiela GAVRILESCU, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului
  • Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului București
  • Iulian IANCU, Președinte, Comisia pentru industrii şi servicii, Camera Deputaţilor
  • Daniel ZAMFIR, Președinte, Comisia economică, industrii şi servicii, Senatul României
  • Corneliu PASCU, Președinte, Iridex Group
  • Constantin DAMOV, Co-Fondator, Green Group
  • Cristian LAZĂR, Director Marketing-Dezvoltare, Rom Waste Solutions

Contact:

Oana DUMITRU, oana.dumitru@intactmediagroup.ro, 0749 029 671

Înscrierea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Parteneri

Parteneri media