Health Forum – Finantarea sistemului de sanatate in 2014 – Guvernul promite medicamente noi pe lista de compensate

Health Forum – Finantarea sistemului de sanatate in 2014 – Guvernul promite medicamente noi pe lista de compensate

22/11/2013

„Performanţele sistemului sanitar românesc au scăzut până la un nivel îngrijorător, care pune în primejdie nu numai sănătatea generaţiei actuale, dar şi perspectivele de îmbunătăţire a capacităţii sistemului sanitar de a asigura o sănătate adecvată generaţiilor viitoare. Statisticile plasează ţara noastră pe primele locuri la prevalenţa unor boli grave.”Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor

Cu aceste cuvinte a fost deschisa dezbaterea in cadrul Health  Forum – cel mai important forum pe teme medicale, organizat joi, 21 noiembrie, de Intact Media Group la Palatul Parlamentului. Cu cateva ore inainte ca bugetul sa intre in discutiile din comisii, cei care decid s-au aflat fata in fata cu industria si mai ales cu pacientii! Planurile financiare dar si strategia sistemului sanitar pentru anul viitor au fost sustinute de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu,  de Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi si de Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Temele fierbinti: finantarea sistemului sanitar, gestionarea fondurilor din sanatate, lista medicamentelor compensate, plata datoriilor catre furnizorii de medicamente, noul card de sanatate.

Arbitrii discutiei, pe langa moderatorul Alessandra Stoicescu – Director Executiv Intact Media Group,  au fost reprezentatii forului care trebuie sa aprobe bugetul pentru anul viitor: Parlamentul Romanei, reprezentat prin Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputaților si presedinții celor doua comisii de sanatate din Parlament, deputatul Rodica Nassar si senatorul Ion Luchian.

Unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute a fost lista de medicamente compensate care se va actualiza, asa cum a anunţat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In premiera dupa 5 ani, specialistii analizeaza mai multe dosare pentru compensarea unor medicamente inovatoare.

„Este prima data cand facem demersuri de modificare la lista de compensate pe alte principii. S-a lucrat în iulie pe norme, criterii, au fost perioade in care industria a depus dosarele pe medicamentele care se vor introduse pe lista, pentru ca au fost multe dosare si avem o capacitate medicala limitata. Avem putini specialisti, ii numaram pe degetele de la o mana. Ei trebuie sa faca o evaluare corecta”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, joi, la Health Forum.

Vom avea 100 de medicamente deja până la 24-25 noiembrie. Până la 1 decembrie le vom avea pe toate 150-160, urmând ca în cursul lunii decembrie să facem procesul legal de transparenţă decizională aşa cum prevede legea şi apoi demersurile de aprobare. Impactul bugetar al introducerii de noi molecule în lista medicamentelor compensate ar putea fi cunoscut încă de la jumătatea lunii decembrie” a precizat Eugen Nicolăescu.

Potrivit ministrului, medicamentele din actuala listă care nu se justifică din punctul de vedere al eficienţei medicale vor fi scoase ori va fi modificată modalitatea de rambursare.

Presedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a anuntat in acest context ca va aloca fonduri substanţial mai mari pentru anumite servicii. Astfel, bugetul pentru analize şi investigaţii paraclinice se va dubla, ajungând la 750 de milioane de lei. Toţi românii care plătesc asigurări de sănătate îşi vor putea face gratuit analizele medicale, de anul viitor, fără să mai scoată vreun ban in plus, promite Cristian Buşoi.

„În zona investigaţii paraclinice, bugetul s-a dublat, de la 370 la 750 de milioane. La anul nu cred că vor mai fi cazuri în care pacienţii vor merge cu investigaţiile de laborator şi să li se ceară bani, că s-a terminat plafonul. Se întâmplă încă din păcate în unele zone. Cred că e suficient bugetul” a spus preşedintele CNAS, Cristian Busoi.

De asemenea cardurile de sanatate ar putea fi distribuite incepand de anul viitor. „Cardul de sanatate va fi distribuit prin posta. Daca se iau toate avizele sper sa se rezolve in maxim doua saptamani. (…) In vară vom avea toate cardurile tiparite si sper ca pana la toamna sa fie distribuite”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Liviu Voinea, ministrul pentru Buget, a prezentat la Health Forum punct cu punct planul de finantare pentru 2014. „La Sănătate, 4,3% este propunerea noastră pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Sănătatea este al doilea sector ca pondere totală a cheltuielilor bugetare, primul este asistența socială care include în primul rând pensii. Sănătatea este o prioritate și acest lucru se vede în alocarea bugetară pentru acest sector. 12,2% din bugetul României pentru Sănătate, 12,2% media europeană a cheltuielilor pentru Sănătate. Raportat la media europeană, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului”, a explicat Liviu Voinea.

Reprezentantii asociatiilor de pacienti,  prezenti in numar mare la dezbatere, au incercat sa obtina raspunsuri din partea autoritatilor legate de problemele stringente cu care se confrunta. Presedintele Asociatiei Romane de Hemofilie, Daniel Andrei a fost invitat de presedintele CNAS sa devina consultant onorific al sau la CNAS, pentru a rezolva impreuna un aspect vital pentru bolnavii de hemofilie, si anume lipsa factorului coagulant din spitalele din Romania.

La finalul ediției a 2-a a Health Forum, Alessandra Stoicescu, directorul executiv al Intact Media Group a anuntat ca toate angajamentele luate astazi de catre oficialii Ministerului Sanatatii, cel al Finanțelor si al CNAS vor fi urmarite, analizate si dezbatute si in 2014, cand urmeaza sa fie organizate editiile 3 si 4 ale Health Forum.

Evenimentul Health Forum – Finantarea sistemului de sanatate 2014 a fost sustinut de Bristol-Myers Squibb, Amgen, Janssen, Roche, LAWG (Local American Working Group), Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, Boehringer Ingelheim, Sanofi si APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice). Forumul s-a bucurat de prezenta a peste 150 de participanti.

INTACT Media Group multumeste tuturor partenerilor si participantilor care au contribuit la succesul editiei a doua a  Health Forum!