SEEMO a organizat la București o conferință privind libertatea presei

SEEMO a organizat la București o conferință privind libertatea presei

24/09/2014

O conferință privind libertatea presei, influența politicului asupra mass-media și corupția a avut loc marți, 23 septembrie, la Palatul Parlamentului, organizată de SEEMO ( Organizația pentru Media din Sud-Estul Europei).

Dezbaterile s-au axat pe evoluțiile care au impact asupra libertății presei, precum și pe reglementările privind mass-media, pe influența politicului asupra presei, pe modul în care mass-media relatează despre corupție și pe starea actuală a jurnalismului de investigație din România.

Conferința a fost inaugurată de premierul Victor Ponta și de dr. Erhard Busek, coordonator al Inițiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI), președinte al Institutului pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală, fost coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est și fost vicecancelar al Austriei.

Politics and Media
Politics and Media – International Media Conference in Bucharest

La deschiderea evenimentului au mai fost prezenți secretarul general al SEEMO, Oliver Vujovic, președintele SEEMO România, Marina Constantinoiu și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Politics and Media – International Media Conference in Bucharest

În cadrul ceremoniei de deschidere a fost decernată distincția ‘Dr Erhard Busek — Premiul SEEMO pentru o mai bună înțelegere în Sud-Estul și Centrul Europei doamnei Željka Lekic Subasiccoordonatoarea ERNO (Eurovision News Exchange pentru Sud-Estul Europei).

Busek Award 2014
Željka Lekic Subasic, coordonatoarea ERNO (Eurovision News Exchange pentru Sud-Estul Europei) – Busek Award 2014

Printre conferențiari s-au  numărat: Erik Csernovitz, secretar general adjunct al Inițiativei Central-Europene (CEI); Joan Barata Mir, consilier principal la Biroul Reprezentantului OSCE privind Libertatea Presei; Renate Schroeder, director al Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ); Ognian Zlatev, șeful reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria; Vincenzo Le Voci, secretar general al ‘Clubului de la Veneția’; Sasa Lekovic, jurnalist croat, reporter de investigație care activează în Europa de Sud-Est; Mitja Mersol, om politic sloven și fost redactor-șef al cotidianului Delo; Steven M. Ellis, consilier principal al IPI pe probleme de libertatea presei; Boris Bergant, fost director general adjunct la RTV Slovenia și fost vicepreședinte al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union, EBU); și Ross Biggam, director general al Asociației Televiziunilor Comerciale din Europa (ACT).

First Panel
First Panel
Second Panel
Second Panel
Third Panel
Third Panel

Evenimentul a fost organizat de SEEMO, în parteneriat cu Academia Internațională — Centrul Internațional Media (IA-IMC) și cu Organizația de PR pentru Europa Centrală și de Sud-Est (SECEPRO). Agenția Națională de Presă AGERPRES, INTACT Media Group, TVR, Radio Romania Actualitati, Facultatea de Jurnalism si Comunicare – Universitatea Bucuresti, RADOR au fost parteneri media ai evenimentului.